Klassetur til Polen med din ungdom ?

jun 21, 2014

 

Er du litt i tvil om du skal melde deg på din ungdoms klassetur til Polen? Det var jeg også, men jeg er så glad for at jeg valgte å bli med!

 

Jeg føler meg så heldig, to ganger har jeg fått muligheten til å være med på klassetur til Polen med Aktiv Fredsreiser. Første gang i 2007 med min datters klasse og andre gang i 2012, med min sønns klasse.

 

Klassetur til Polen. Mariakirken og markedsplassen i Krakow

Bildet viser Markedshallen og Mariakirken i Polens hovedstad, Krakow.

 

Sterke inntrykk!

Etter begge turene sitter jeg igjen med mange fine minner og opplevelser. Det å få muligheten til å være med ungdommene på klassetur til Polen, få dele opplevelser, gode og vonde, er sterkt. Det var ikke bare kjekke ting ungdommen skulle oppleve mens vi var på tur. De skulle innom konsentrasjonsleirer og torturfengsel, noe som gjorde sterkt inntrykk på de fleste.

Reaksjonene var mange, både blant ungdommen og oss foreldre. Ting vi så og fikk fortalt i konsentrasjonsleirene Auschwitz, Sachsenhausen og Ravensbrück, gjorde sterkt inntrykk og kommer nok alltid til å sitte klistret til hjernebarken. Jeg håper og tror at ungdommen har fått med seg noen viktige verdier fra opplevelsene i konsentrasjonsleirene.

 

Klassetur til Polen. Kofferter fra en konsentrasjonsleir under den 2. verdenskrig

Jødene som reiste med tog inn til konsentrasjonsleirene, trodde de reiste til friheten. De hadde betalt mye for en togbillett. Men i stedet for friheten, reiste de fleste rett inn i gasskamrene. Her er koffertene fra de reisende.

Tidsvitne fra en konsentrasjonsleir under Hitlers jernhånd.

Vi traff også et tidsvitne fra en av leirene som holdt et strekt foredrag om virkeligheten inni leiren under Hitlers jernhånd. Det var en rar opplevelse å sitte der, trygt og godt, og høre på det han fortalte. Hvordan han hadde overlevd det ene etter det andre, frykten og usikkerheten, hvordan de alle kjempet om å overleve, at de ikke kunne stole på noen, kun seg selv.

 

Når jeg satt der og hørte på alt han hadde å fortelle, klarte jeg ikke å ta det helt innover meg. Det var så uvirkelig, grusomt, at hjernen ikke klarte å fordøye det. Men i ettertid, måneder og år etter på, har det sakte men sikkert blitt kommet inn og jeg er overbevist om at hans historie har forandret noe i meg – til det bedre!

 

 

 

Ikke bare alvor, mye sosialt også!

Men det var ikke bare alvor på turen, det var mye sosialt for ungdommene også. De fikk frihet til å gå rundt i Polens hovedstad, Krakow, med gamlebyen, Markedshallen, Mariakirken og den jødiske bydelen Kazimierz.  Mange benyttet seg av de billige prisene i byen. Man får mye for pengene i Polen, så da var det bare å slå seg løs.

Men det var nok ikke bare ungdommen som slo seg løs, mange foreldre kom bærende på pose fulle av krystaller. Krystall glass, skåler, lysestaker, fat, ja, bussen var full av krystaller i alle varianter. Som du sikkert har forstått; krystall er utrolig billig i Polen!

I Krakow besøkte vi de kjente saltgruvene i Wieliczka, det var en flott opplevelse. Tenk at under byen, mange hundre meter under jorden, finnes en helt annen verden. Saltgruveganger,  store kirkerom,  alt fra gulv, skulpturer, alter, ja absolutt ALT er laget av salt. Imponerende!

 

 

Flaut, men morsomt!

En kveld var vi på Polsk aften der vi spiste polsk mat og ble underholdt av lokale dansere. Ungdommene og foreldre ble også invitert ut på dansegulvet, noe som var både «flaut» og morsomt på en gang.Det fikk opp stemningen og det var en glad og fornøyd gjeng som gikk tilbake til hotellet den kvelden! 

Alle var enig om at KLASSETUR TIL POLEN ER GØY!

 

Til deg som foreldre!

Etter å ha vært med på disse turene, kan jeg anbefale alle foreldre å være med på klassetur til Polen. Ungdommene trenger voksne rundt seg og du som foreldre får stor gled av å være sammen med ungdommen. Din ungdom kan aldri klare å beskrive hvordan turen har vært i sin helhet, til det er det alt for mange inntrykk. Hvis du ønsker å vite hva din ungdom opplever på klassetur, må du oppleve det sammen med han/henne.

Om du ikke liker å reise eller har andre grunner, send gjerne med en annen nær slektning som din stedsfortreder. Det har vært mange besteforeldre med på disse turene og jeg må si at de har virkelig bidratt til et godt miljø!

 

Hvordan organisere turen?

Det finnes mange måter å reise på klassetur til Polen. Begge turene jeg har vært med på har vært arrangert av Aktiv Fredsreiser, noe som fungerte utmerket. Men jeg vet at Hvite Busser også arrangerer turer som blir godt omtalt.

Det er også en ide å legge opp hele turen selv, men dette krever mye mer planlegging, enn å «lene» seg på aktører som allerede har et skreddersydd opplegg.

 

 

Perleklem fra

Signatur